Nyheter

5 snabba med Sveriges Marknadsförbunds ordförande

Stort grattis Niclas! Du har blivit omvald till Sveriges Marknadsförbunds ordförande.
Hur känns det?

Stolt. Är motiverad att fortsatt vara en del av styrelsen för att skapa ett starkt och relevant förbund för våra medlemmar.

Du engagerar dig ideellt. Varför klappar ditt hjärta just för Sveriges Marknadsförbund?

För mig är förbundet den självklara medlemsplatsen för Sveriges marknadsförare.

Till vardags jobbar du för Tre Kronor Media och ni har nyligen gått in i en ny fas med partner. Berätta!

Making Science förvärvade oss i januari 2022 för att kunna växa i Norden med oss som partner. Det blir allt viktigare att kunna erbjuda en full 360 lösning inom data, tech och varumärkes kommunikation. Vi ser en stark tillväxt och behov av den kunskapen.

Ja, du är ju grundare och VD för mediebyrån Tre Kronor. Varför är ni medlemmar i Sveriges Marknadsförbund ?

Det är viktigt att vara en del av gemenskapen och kunskapen. Vår personal är ex med på Tendensdagen med våra kunder. Finns också ett flertal bra kurser inom förbundet som uppskattas av flera.

Med så många bollar i luften; får du någon semester i sommar eller hur hämtar du kraft?

Jag brukar spendera den mesta tiden hemma vid bryggan eller åka båt under juli månad. Ett och annat sommarprat ger en också kraft och inspiration.

Making Science går in på den tyska marknaden!

Making Science går in på den tyska marknaden genom att starta ett  joint venture med den oberoende byrån pilot

  • Making Science och pilot har tillgännagivit att de tillsammans lanserar pilot Ignite, en ny byrå som kommer att fokusera på direct-to-consumer och e-handelskunder.
  • Making Science etablerar sig i Tyskland, den femte största reklammarknaden i världen.
  • Making Science fortsätter därmed med sin internationella expansionsplan.

 

Madrid, 28 april 28 2022 – Making Science tillkännagav idag sin etablering på den tyska marknaden genom ett partnerskap med det tyska företaget pilot. Making Science är ett konsultföretag inom teknik och digital marknadsföring som specialiserar sig på e-handel och digital acceleration. pilot är en oberoende full-servicebyrå med fokus på effektiv varumärkeskommunikation som arbetar med välkända, internationella kunder såsom exempelvis P&G, Dr.Oetkere och Weleda.

 

Därmed fortsätter Making Science sin planerade internationella expansion. Att nu gå in på den tyska marknaden är en stor milstolpe för Making Science eftersom Tyskland är den femte största reklammarknaden i världen. pilot Ignite, det joint venture bolag som nu startas tillsammans med pilot, är ytterligare ett steg i Making Science växande koncern, som tidigare i år också utökades genom förvärvet av den svenska mediebyrån Tre Kronor Media.

 

pilot Ignite, en ny tysk byrå med spjutspetskompetens inom teknik  

pilot Ignite kommer att fokusera på kunder inom direct-to-consumer och e-commerce på den tyska marknaden. pilot Ignites huvudkontor kommer att vara i Hamburg och ledas av pilots CEO i Hamburg, Benjamin Bunte.

Idag är behovet av digitala tjänster och tillgång till teknik i marknadsföringen stort. pilot Ignite kommer att erbjuda en integrerad portfölj av tjänster. Dessa kombinerar de mer traditionella mediebyråtjänster som pilot idag erbjuder sina kunder med den specialiserade, innovativa tekniken och digitala marknadsföringen som Making Science erbjuder.

Making Science bidrar med sin långa erfarenhet inom området datahantering och analys, samt sitt utbud av interna mjukvarulösningar. pilot Ignite kommer att få tillgång dess tjänster från Making Science mjukvaruutvecklingsteam med över 400 personer.

José Antonio Martínez Aguilar, Ordförande och VD för Making Science, “Den tyska reklammarknaden är topp fem i världen. Partnerskapet med pilot kommer att innebära nya möjligheter för oss att bistå kunder i Tyskland med att förbättra och accelerera sina varumärkens digitala positionering. Vi är mycket glada över att etablera oss i Tyskland genom ett samarbete med ett så kompetent och erkänt företag som pilot och att se pilot Ignite födas för att fortsätta förnyas på vägen mot digital acceleration för B2C-företag.”

Benjamin Bunte, CEO of pilot Ignite, kommenterar: “Digitaliseringen har ökat kraftigt som ett resultat av pandemin, speciellt e-handeln. Många annonsörer har utvecklat detta på ett utmärkt sätt, men har nu nått en gräns där tillväxten avtagit och det är allt svårare att hitta nya kundgrupper med nuvarande kommunikationsstrategier. Det är precis här vi vill att pilot Ignite ska positionera sig och sina tjänster. Vi glädjer oss åt att samarbeta med Making Science, som är en ideal partner för detta projekt. Den erfarenhet vi gemensamt besitter kommer att ge oss möjlighet att erbjuda våra kunder heltäckande och agila tjänster, samtidigt som båda parter kommer att gynnas av det ömsesidiga utbytet av kunskaper och kompetens.”

 

Om Making Science

Making Science är ett internationellt företag inom digital acceleration med fler än 1 000 anställda som finns på 12 marknader: Spanien, Portugal, Mexico, Colombia, Frankrike, Italien, Storbritannien, Irland, Sverige, Danmark, Georgien och USA. Making Science fokuserar på digital annonsering, dataanalys, e-handel och molntjänster, som alla expanderar kontinuerligt.

 

Making Science rankades på 15:e plats I FT1000: Europas Snabbast Växande Företag år 2022 i kategorin Teknologi och erkändes som det snabbast växande spanska företaget inom tekniksektorn. Making Science har också anslutit sig till Pledge1% initiativet, som är en filantropisk rörelse som stödjer ideella organisationer som är engagerade i att göra positiv skillnad i samhället.

 

År 2021 anslöt sig Making Science till Local Planet, världens största nätverk för oberende mediebyråer, som partner som specialiserar sig på teknik, digital och prestationsbaserad marknadsföring, genom att förvärva 7% i det globala holdingbolaget.  

 

Om pilot

pilot är en av Tysklands största oberoende och ägarledda byråer inom kommunikation och marknadsföring. pilot började som en traditionell och digital mediebyrå och är nu en fullserviceleverantör med fokus på effektiv varumärkeskommunikation. Huvudkontoret ligger i Hamburg, men bolaget har också kontor i München, Berlin, Stuttgart, Nürnberg och Mainz där mer än 500 experter inom olika områden arbetar samordnat. pilot skapar innovativa kommunikationslösningar genom vilka varumärken framgångsrikt kan nå sina målgrupper och uppnå mätbar effekt. pilot är en av grundarna av det globala nätverket Local Planet. Bland pilots kunder finns välkända nationella och internationella företaget från en mängd olika branscher, såsom Dr.Oetker, Hochland, tekniker Krankenkasse, Smyths Toys Superstores, Jack Wolfskin, Stage Entertainment och Amorelie.

Making Science

Mónica González, Marketing & Communications Director – monica.gonzalez@makingscience.com 

T. 91 309 02 09

Pilot

Rebecca Kalisch-Klütz – r.kalisch-kluetz@pilot.de

T. 040 – 303 766-7053

Dags att uppdatera till Google Analytics 4

2023 så kommer GA som vi känner till det idag inte finnas kvar. Därför är det extremt viktigt att om man inte redan satt upp GA4, gör det nu, så att det kan gå parallellt under en övergångsperiod. 

Så fort man har implementationen på plats så kan man börja samla data och när man sedan går över helt så kommer det att finnas mer data tillgänglig i det nya formatet.

GA4 bygger på 3 teknologier: 

  • Firebase Analytics: som jobbar med Event för att bättre beskriva beteende, mäta engagemang och jobba cross-device (dvs både på webbplats och appar) när den tittar på och samlar data 
  • Google Signals: som använder sig av Googles identitetsprogram för att känna igen användare som inte är inloggade 
  • Global site tag: vilket gör att vi kan aktivera funktioner som kräver kodändringar på en webbplats utan att ändra taggar

För att det ska vara möjligt att följa kunden cross-device har man alltså valt att ändra om sättet man tittar på datan, och metrics som sessions, bounce rate, page views förvinner och ersätts nu med Events. 

I uppsättningen av GA4 så väljer man alltså själv vilka Events man vill analysera, som exempelvis page view, app view etc. För varje Event kan du skicka in ännu mer data för att beskriva den ännu mer (eventparameters (dagens dimensions))

EXEMPEL: Purchase, kan ha parametrar som orderId, revenue, antal items bought m.m. 

Det innebär alltså att man hittar de tidigare metrics men att man i stället sätter upp det som event. Det kräver i sin tur en del av dig som användare eftersom man behöver veta vad du vill titta på samt sätta upp det korrekt så att man gör rätt analys- 


Bounce rate som metric kommer dock att försvinna helt och i stället har man ersatt det med Engaged Sessions och Engagement Time. 

Eftersom allt är uppbyggt på event som man själv väljer ut vilka event så har man också ersatt den klassiska vyn som man är van vid i Universal Analytics med 4 avdelningar; Life Cycle, User, Events, Explore och Configure.

Under Life Cycle, hittar man rapporter som liknar olika steg i den välkända säljtratten/kundresan:

Acquisition

Visar varifrån din trafik kommer. Välj att segmentera på User Acquisition (nya användare) eller Traffic Acquisition (all trafik i form av sessioner).

Engagement

Visar vad dina besökare gör på din sajt. Hette tidigare Behavior. Visar Events (händelser) och Pages and Screens (sidvisningar) – till exempel hur många som klickat på olika knappar, uppnått en viss scrolltid eller klassificeras som quality users.

Monetisation

Visar hur du tjänar pengar på dina besökare. En del av det som tidigare låg under Conversions. Här ser du in-app purchases, annonsvisningar (om du annonserar) och data från e-handel om du har en sådan.

Retention

Visar hur många besökare som återkommer till din webbplats och deras engagemang. Här ser du rapporten Overview och kan segmentera på olika målgrupper.

Man har även adderat Analysis Hub där användarna snabbt och enkel kan skräddarsy rapporter med drag-and-drop, lägga till dimensioner, filter, mätvärden och segment. 

En annan viktig del som är värt att lyfta är hur man i GA4 följer enskilda kundresor.

Även om besökarna alltid är anonyma, har de olika internet-ID:n som Google använder för att spåra dem mellan olika kanaler. GA4 kombinerar flera olika sätt (User ID, Google signals & device ID) att identifiera och följa dina besökare för att ge dig en komplett bild av kundresan. Utöver besökarnas trafikkälla kan du se exakt vilken annons besökaren klickat på för att komma till din webbplats och var i kundresan besökaren troligen befinner sig.

GA4 är alltså ett helt nytt sätt att se på data och låter dig som användare bestämma via events vilken data du vill mäta och ger dig sedan prognoser och estimeringar för framtiden med hjälp av machine learning och AI. GA4 kommer alltså kunna förutspå trender i din målgrupps beteende och beräkna potentiellt resultat framåt i tiden.

  • Du kan till exempel uppskatta dina framtida intäkter från en specifik målgrupp.
  • Du kan skapa flera målgrupper och köra analyser kring vilken, och varför, vissa av dessa är mer troliga att konvertera.
  • Du kan göra beräkningar över estimerat kundbortfall eller hur efterfrågan på en viss produkt väntas öka.

Du kan alltså nu beräkna den ungefärliga effekten av olika digitala aktiviteter. Framför allt blir det nu möjligt att beräkna ROI för din digitala marknadsföring även på lång sikt.

Vi kan hjälpa er med både strategi för mätning och event samt en teknisk implementation. 
Välkommen att höra av er så kan vi berätta mer

Tre kronors vd om försäljningen: ”Viktigt med rätt strategiska partners när omvärlden förändras”

 

– Jag, Lars Bönnelyche och Anna-Karin Darlin har varit huvudägare United Communications Partners (UCP), som är noterat på OTC Markets i New York. Men i en privat transaktion köper Making Science nu våra aktier och i och med det får bolaget över 70 procent ägande i UPC, som i sin tur äger 100 procent av hela Tre kronor-gruppen, berättar Tre kronors vd Niclas Fröberg.

Kan du säga något om köpeskillingen?

– Nej, det är – som i alla transaktioner som görs utanför marknaden inofficiellt. Men vi är ju noterade så det finns ett börsvärde. Jag kommer dock inte att kommentera detta.

Bakgrunden till affären är att Tre Kronor vill möta annonsörernas allt större efterfrågan av att arbeta med byråer som har nära band till techföretagen. Ett behov som bland annat framgår av en rapport från konsultföretaget Kepler.

– Det är tydligt att annonsörerna känner en oro över att byråernas avstånd till bland annat Google och Meta är för stort. Så om man inte har en tillräcklig kompetens och storlek får man inte vara med och leka på högsta nivå.

Enligt Niclas Fröberg handlar därför uppköpet om att slå sig ihop med någon som adderar ytterligare ett lager av kompetens.

– Vi har inte haft något intresse av att sälja oss till någon mediebyrågrupp med syftet att växa, utan det har varit otroligt viktigt att hitta en partner som tillför och kompletterar vårt befintliga erbjudande.

Initiativ till dialogen med Making Science tog Niclas Fröberg själv.

– Making Science hade visat intresse för att köpa in sig i mediebyrånätverket Local Planet Media som vi är delägare och grundare av och som i dag finns i ett sjuttiotal länder och har en organisation i London, säger Niclas Fröberg och fortsätter:

– Men när jag såg deras presentationer insåg jag att de och Tre Kronor skulle vara en ”perfect match”, så jag tog kontakt med dem.

Samtalen har förts sedan i våras och allt slutfördes i förra veckan.

Så Tre Kronor har inte legat ute till allmän försäljning?

– Nej. Jag har visserligen haft förmånen att få sälja ett bolag vid ett tidigare tillfälle och gjort den spännande resan. Men vi har inte byggt detta med ambitionen att sälja, däremot är det en utmaning att omvärlden förändras så snabbt. Och då måste man – för sina kunders skull – anpassa sig och försöka hitta rätt strategiska partners.

Tre Kronor och Making Sciences samarbete inleddes redan i fjol, då man arbetade ihop i flera projekt. Niclas Fröberg vill i dag inte avslöja vilka kunder det har handlat om, men säger att de två bolagen har gjort flera pitcher ihop som har fått positivt utfall.

– Målbilden har hela tiden varit att den här affären ska bli av, men för den saken skull behöver man inte sitta och vänta i omklädningsrummet tills allting är klart – utan det är roligare att spela matchen direkt. Därför drog vi i gång samarbeten kring flera kundprojekt redan under 2021 och de kunderna kommer att presenteras nu under våren, säger han.

Tre Kronor har i nuläget verksamhet i Sverige och Danmark. Personalen påverkas i dag enbart genom att de får nya kollegor och kompetenser, säger Niclas Fröberg.

– I övrigt fortsätter vi att jobba som vi alltid har gjort och utveckla vår verksamhet och vårt digitala erbjudande. Vi kommer att fortsätta heta Tre Kronor, men lägger till ”a Making Science Company” i vår signatur.

LINNÉA KIHLSTRÖM

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

 

Making Science acquires Tre Kronor Media

Making Science continues international expansion with the acquisition of 70% of United Communications Partners, the owner of Tre-Kronor Media in Sweden and Denmark

London, [10] February 2022 – United Communications Partners Inc. (“UCP”) (OTC Markets: UCPA) and Making Science Group S.A. (“Making Science”) (Madrid: MAKS) are pleased to announce the acquisition by Making Science of a 70% interest in UCP, the owner of a 100% interest in Tre Kronor Media – the full service media agency with locations in both Sweden and Denmark.  Making Science will complete the acquisition pursuant to a share purchase agreement (the “Acquisition Agreement”) entered into between Making Science and Niclas Fröberg, a director and the Chairman of UCP, Lars Bönnelyche, a director of UCP, and Anna-Karin Darlin, the Chief Financial Officer of UCP (the “UCP Manager Sellers”).  Under the Acquisition Agreement, each of the UCP Manager Sellers will transfer to Making Science all of their common share holdings in UCP, subject to formal registration.  As a result of these transfers, Making Science will be the owner of 1,129,366,661 shares of UCP’s outstanding common stock, representing a 69.805% interest in UCP.  The consideration for the transfer of the shares included a combination of up-front cash and additional cash consideration, that is contingent upon Tre Kronor achieving certain agreed financial milestones, and shares in Making Science.  Each of the UCP Manager Sellers has entered into a new employment agreement with Tre Kronor Media upon completion of the acquisition.  Each of the current directors on the board of UCP, namely Mr. Fröberg, Mr. Bönnelyche and Mr. Kenneth Rosenthal, will remain as a director of UCP, and Ms. Darlin will continue as Chief Financial Officer of UCP. 

The acquisition is part of the expansion process that Making Science has been carrying out since 2020, both nationally and internationally. Last week Making Science announced the acquisition of ELLIOT, the leading Digital Agency in Georgia. These acquisitions in the first quarter of 2022 follow seven carried out in 2021 as part of the company’s organic growth strategy.

Niclas Fröberg, Chairman of UCP Inc and CEO of Tre Kronor:  “Making Science offers UCP and Tre Kronor Media an ability to strengthen the current service portfolio and improve the competitive strength of the UCP group. The group can now add a full range of competences from AdTech, Data, CRM, and Google reseller status which are key to our future success as a full-service Media Agency in the Nordics.”

Jose Antonio Martinez Aguilar, CEO of Making Science, said: “The Nordic region is a strategic market for Making Science and we are delighted with the integration of Tre-Kronor, with locations in both Sweden and Denmark. We have been working with Tre-Kronor on several projects during 2021 with excellent results for clients. We are convinced that our partnership with the Tre-Kronor Media team will strengthen our positioning as a leader in Digital Marketing and AdTech in the region”

The deals will see an additional 50 professionals incorporated into the Making Science workforce from Tre Kronor Media. With these 50 new professionals on its team, Making Science continues its commitment to consolidate a highly specialised workforce – in areas such as campaign tagging, creativity, digital marketing, data configuration and campaign optimisation – which is more important than ever in the digital sector where there is huge demand for talent and many challenges to secure it.

About Making Science

Making Science is a technology and digital marketing consultancy specialising in e-commerce and digital transformation. Its business model responds to the growing need for companies to digitise their entire value chain, particularly in the area of marketing. The markets in which Making Science operates are digital advertising, data analytics, e-commerce and cloud, all of them with high growth rates. The Making Science Group currently employs more than 800 people and has a presence and technological development in 10 markets: Spain, Portugal, Mexico, Colombia, France, Italy, UK, Ireland and USA. The company has been chosen SME of the Year 2019 by the Madrid Chamber of Commerce and has recently received the C.R.E.C.E. (Rapidly Expanding Company with Exponential Growth) award from the consultancy firm Ernst and Young as part of the Entrepreneur of the Year Awards. It has also obtained the 71st position in the FT1000: Europe’s Fastest-Growing Companies 2021 ranking, prepared by the Financial Times, positioning itself as the first fastest-growing European company in the marketing and sales sector. Making Science has also joined the Pledge1% initiative, supporting non-profit organisations in our community with a commitment that will have a major impact in the future.

Making Science

Mónica González, Director of Marketing and Communication – monica.gonzalez@makingscience.com T. 91 309 02 09 Making Science Communications Office Gerard Muñoz| germunoz@kreab.com | T. 691 434 543 Elena Moreno| emoreno@kreab.com | T. 654 073 131 Jose Luis Gonzalez | jlgonzalez@kreab.com | T. 691 434 543 Sonia Gil| sgil@kreab.com | T. 654 073 131

About Tre Kronor Media

Tre Kronor Media is Sweden’s first performance-based marketing agency founded 2007. The founders were Niclas Fröberg, Lars Bönnelyche, Carl Johan Grandinson and Jacob De Geer. Tre Kronor Media is today a full-service Media Agency with offices in Stockholm, Gothenburg, and Copenhagen. Its partners in Norway and Finland also has offices in Oslo and Helsinki. The last ten years Tre Kronor Media has been awarded as the Best Media Agency in Sweden eight times. We employ more than 50 people and have a turnover of 80 million euro.

Tre Kronor Media

Niclas Fröberg , Chairman, founder & CEO- niclas@trekronormedia.se, M +46 735 050505

Forward-Looking Statements

This news release contains “forward-looking statements” within the meaning of the U.S. Securities Act of 1933, the U.S. Securities Exchange Act of 1934, and the “safe harbor” provisions of the United States Private Securities Litigation Reform Act of 1995.  Forward-looking statements include statements relating to the future financial and operational performance, financial performance, business objectives and strategies of UCP, Making Science and Tre Kronor. By their nature, forward-looking statements involve numerous assumptions, inherent risks and uncertainties, both general and specific, which contribute to the possibility that the predictions, forecasts, and other forward-looking statements will not occur.  Accordingly, there is no assurance that the results or performance implied by these forward-looking statements will be achieved or realized. Accordingly, readers should exercise caution in relying on these forward-looking statements. No duty to update these forward-looking statements is assumed by UCP or Making Science.

 

Nominerade till Årets Byrå 2020!

Vi är nominerade till Årets Byrå! Utan våra fantastiska kunder vore detta inte möjligt, vi är så glada och stolta över att jobba tillsammans med er. 🤍💙Nu håller vi tummarna!

 

Trender & Tendenser

Trender & Tendenser var hos oss och pratade om mediebranchen och hur vi på Tre Kronor Media arbetar. De satt ner med vår VD Håkan Jerner och operativa chef Malin Johansson, vad är hemligheten bakom lönsamma kundrelationer? Läs hela rapporten via länken nedan.

Läs den här!

Höstens trendrapport!

Nu är det höst och vi kickstartar den med en sprillans ny trendrapport om ett inte lika nytt ämne, TV. I höstens Around the Corner diskuterar vi TV:ns effektiva roll i dagens medielandskap. Trevlig läsning!

 

Around the Corner höst 2019

Niclas Fröberg blir invald som ny ordförande i Sveriges Marknadsförbunds styrelse.

Vi började denna vecka med otroligt glada nyheter. Vår alldeles egna Niclas Fröberg efterträder Elisabeth Trotzig, Sveriges Reklamombudsman, och blir den nya ordföranden i Sveriges Marknadsförbunds styrelse. 

– Det ska bli spännande och utmanande att försöka leva upp till det hon och andra har gjort. Men som sagt det är skönt att jag redan suttit ett år i styrelsen så att man känner sig lite varm i kläderna. När jag fick frågan från valberedningen, då Elisabeth valde att stiga av, så kändes det otroligt roligt.

Nu skålar vi in helgen och firar denna fantastiska nyhet!

Läs hela artikeln på Dagens Media 

Årets Byrå, igen!

Som varje år var det även i år dags för Årets Byrå, en bransch- och kundstudie för att se hur nöjda Sveriges största kommunikationsköpare är med sina byråer. Kunderna utvärderar sina byråer anonymt och bidrar med sina insikter om samarbetet. Som vi tidigare gick ut med så blev vi nominerade till Åretsbyrå och i år tog vi hem priset igen. Det betyder att vi har Sveriges mest nöjda kunder, hur fantastiskt är inte det? Vi är SÅ otroligt stolta och glada för detta pris. Ett stort tack till våra fantastiska kunder, medarbetare och partners, det är ett nöje att arbeta med er varje dag!

Tre Kronor Media

Gothersgade 89

1123 København K

ulrik.thyregod[at]trekronormedia.dk

– – –

Tre Kronor Media AB

Box 3061

103 61 Stockholm

info[at]trekronormedia.se

– – –

Tre Kronor Media Göteborg AB

Kungstorget 7

411 17 Gothenburg

max.hallenberg[at]trekronormedia.se

– – –