Camilla Krona & Nina Alerstedt – Customer Success


Stämningen på Cirkus går att ta på när priset för Årets Medie- och kommunikationsbyrå ska delas ut. Det spelar ingen roll att det är ett pris vi har haft äran att ta emot tidigare, nerverna gör sig minst lika påminda ändå. Kanske ännu mer den här gången eftersom det hänt så mycket i organisationen sedan vi deltog i tävlingen sist. Beviset syns i Niclas ansikte när det till slut är ”Tre Kronor Media” som visas på den stora projektorskärmen. Han är personifieringen av lycka i det ögonblicket när vi får gå upp på scenen och ta emot utmärkelsen Årets Byrå.

Det som gör både nomineringen och titeln extra värdefull är att det baseras på Regis årliga bransch-och kundstudie som kartlägger hur nöjda byråernas kunder är. Det är alltså våra kunder som satt betyg på oss och dessutom gett oss så pass höga betyg att vi anses vara bäst i branschen. Men vad har vi gjort för att nå dit och vad kan du som kund förvänta dig av oss?

Som mediebyrå förstår vi vikten av att ha en balanserad och effektiv mediemix på plats för att uppnå marknadsföringsmål. Oavsett om det handlar om att öka varumärkeskännedom, öka försäljning eller generera leads, kan rätt mediemix göra stor skillnad. I det här inlägget går vi igenom stegen för att skapa den perfekta mediemixen för ditt företag.

Steg 1: Definiera din målgrupp

Det första steget för att skapa en effektiv mediemix är att definiera din målgrupp. Det handlar om såväl demografin som att förstå beteenden och de behov din målgrupp har. Detta kan vara helt avgörande för att bestämma vilka de bästa mediekanalerna är för att nå dem. Har inte våra kunder redan definierat sin målgrupp hjälper vi dem gärna att samla information om deras kunder/konsumenter genom marknadsundersökningar, kundundersökningar och dataanalys.

Steg 2: Sätt upp marknadsföringsmål

När du har definierat din målgrupp är nästa steg att sätta dina marknadsförings- och mediamål. Vad hoppas du att kampanjen ska uppnå? Är det varumärkeskännedom, ökad preferens, nya leads, försäljning eller något annat som är viktigt för just er att uppnå? Att ha tydliga och mätbara mål hjälper dig, och i förlängningen oss, att skapa en relevant mediemix vars effektivitet vi kan spåra, följa upp och dra lärdomar från.

Steg 3: Fastställ en budget

Din budget kommer att spela en avgörande roll för att avgöra vilka mediekanaler du kan och bör inkludera i din mix. Medan vissa mediekanaler kräver en större investering, kan andra vara mer kostnadseffektiva. Din budget kan i många fall också bestämma längden på din kampanj. Det är viktigt att avväga noga hur budgeten ska fördelas för att nå rätt personer med rätt budskap vid rätt tillfälle och därmed uppnå bästa möjliga resultat.

Steg 4: Analysera marknaden

Att studera dina konkurrenters mediemix kan ge dig värdefulla insikter om vad som fungerar och vilka luckor du kan fylla med din egen mix för att öka din Share of Voice. Analysera deras mediestrategier, inklusive de kanaler de använder och hur de fördelar sin budget, för att få en bättre förståelse av marknaden.

Steg 5: Välj rätt mediekanaler

Baserat på din målgrupp, marknadsföringsmål, budget och konkurrensanalys, välj de mest effektiva mediekanalerna för att nå din målgrupp. Detta kan inkludera traditionella kanaler som TV, utomhus och radio, såväl som digitala kanaler som sociala medier, e-post och displayannonsering. Tänk på räckvidden, frekvensen, målgruppen och förmågan att förmedla korta eller längre budskap för varje kanal för att göra rätt val.

Steg 6: Tilldela budget

När du väl har valt dina mediekanaler är nästa steg att allokera din budget. Bestäm hur mycket du ska spendera på varje kanal, med hänsyn till faktorer som räckvidd, frekvens och målgrupp. Det är viktigt att fördela din budget klokt för att få ut det mesta av din mediemix.

Steg 7: Övervaka, optimera och justera

Att regelbundet se över din mediemix är avgörande för att säkerställa att den ger de resultat du vill ha. Kontrollera löpande vad som fungerar eller inte fungerar utefter dina mål och justera din budgetfördelning eller ändra kanalerna du använder efter behov för att optimera din mediemix.

Utöver ovan steg är det också viktigt att kontinuerligt hålla sig uppdaterad med den senaste utvecklingen inom marknadsföring och teknik, samt att etablera och bibehålla goda relationer med annonsörer och mediepartners. En god kommunikation och ett starkt nätverk är viktiga faktorer för framgång inom mediabranschen.

Vi tror på att bygga långsiktiga relationer med våra kunder, och vi strävar efter att alltid vara en viktig partner i deras framgång. Våra team är ständigt redo att bistå med rådgivning och stöd, och vi ser alltid till att våra kunder får den bästa servicen och stödet de behöver för att nå deras individuella mål.

Sammanfattningsvis, att skapa den perfekta mediemixen kräver en balans mellan dina marknadsföringsmål, budget, målgrupp och tillgängliga mediekanaler. Som mediebyrå har vi expertis som hjälper dig att hitta rätt mix för just ditt företag.

Så om du är redo att ta ditt företags marknadsföring till nästa nivå, tveka inte att kontakta oss på Tre Kronor Media.