Gabriele Merlin – Data Tracking & Analytics Consultant


I den ständigt föränderliga digitala världen spelar dataanalys en avgörande roll för att förstå användarens beteende, optimera affärsstrategier och erbjuda unika och personliga upplevelser. Google Analytics 4 (GA4) är en analysplattform som ger företag avancerade insikter och en omfattande förståelse av sin målgrupp.

GA4 representerar ett skifte inom dataanalys och erbjuder företag en rad effektiva funktioner. Dess enhetliga datamodell, möjligheter till spårning över olika plattformar, insikter baserade på maskininlärning, förenklad analys och rapportering, samt segmentering gör det till ett optimalt verktyg för företag som vill förstå sin målgrupp fullt ut och vässa sina digitala strategier.

Här är några av fördelarna med GA4:

Enhetlig datamodell och eventbaserad approach

GA4 presenterar en enhetlig datamodell som går bortom traditionell spårning av sidvisningar och fokuserar på händelser eller event. Med dennaa eventbaserade approach kan företag samla in data från olika kontaktpunkter, såsom appinstallationer, in-app-actions, interaktioner med hemsidan med mera. Detta ger en global översikt över dina interaktioner med användare. Den enhetliga datamodellen eliminerar behovet av flera spårningskoder, vilket förenklar implementeringen och gör det möjligt för företag att sömlöst få information från olika plattformar. 

Förbättrad analys av kundresan

Förståelsen av användarbeteendet och deras resa över olika enheter och plattformar har blivit allt mer komplex. GA4 tar itu med den utmaningen genom att erbjuda förbättrade möjligheter till spårning över olika plattformar. Genom att förena data från webbplatser och appar möjliggör den att företag kan följa användare även när de byter enheter, vilket ger en komplett förståelse av kundresan. Det gör det möjligt för företag att optimera marknadsföringsinsatser, identifiera konverteringsmöjligheter och erbjuda enhetliga upplevelser.

Insikter baserade på maskininlärning

GA4 utnyttjar maskininlärning för att ge värdefulla insikter som går bortom grundläggande mätvärden. GA4 möjliggör för företag att upptäcka dolda mönster, identifiera målgrupp segment och förutsäga användarbeteende genom att använda avancerade analysmetoder, såsom ‘predictive modelling’ och ‘clustering’. Detta AI-baserade sätt hjälper företag att fatta datadrivna beslut, anpassa marknadsföringskampanjer och optimera sina hemsidor eller appar för att förbättra användarupplevelsen.

Förenklad analys och rapportering

GA4 förenklar dataanalys och rapportskapande genom ett intuitivt användargränssnitt och användarvänliga rapportverktyg. Plattformen erbjuder fördefinierade mallar och anpassningsbara rapporter som gör att företag kan visualisera data, övervaka nyckelindikatorer och följa prestanda. Den avancerade utforskningen möjliggör djupgående analys, vilket gör att företag snabbt kan hitta den information de behöver. Dessutom underlättar GA4:s integration med Google BigQuery exporten av rådata för djupare analys, vilket uppfyller behoven hos datakunniga organisationer.

Kraftfull segmentering

GA4s målgrupper erbjuder mer riktade segment för marknadsföringskampanjer. I den nya versionen låter GA4 dig skapa segment baserade på händelser och tid. Du kan därmed gruppera dina användare baserat på interaktioner och tiden mellan händelser istället för godtyckliga enhets- eller plattformskategorier. Genom att fokusera på dessa kan marknadsförare skapa riktade målgrupper. De ger en värdefull bild av dina användare och hur de interagerar med innehåll. Detta skapar oändliga möjligheter att optimera konverteringar och försäljning.

Tre Kronor Media │ a Making Science Company är en Google Premier Partner; vi förlitar oss på deras verktyg samt Google Analytics-plattformen. Från och med den 1 juli 2023 kommer standardegenskaper för Universal Analytics (UA) att sluta behandla data och ersättas av Google Analytics 4 (GA4). Om du inte redan har gjort det, byt till GA4 nu, det är viktigt!


Om du har några frågor eller funderingar kring GA4, tveka inte att kontakta oss!